Камені для піци

Фильтры
Категорія
Ціна

Виробник

Камінь для піци (пекарський камінь) – це досить товста пластина із вогнетривкого матеріалу, на яку викладають піцу або інші вироби з тіста. Камінь для піци може застосовуватись як аксесуар для газової або електричної духовки, гриля.

Як правильно використовувати камінь для піци

Щоб випічка вийшла ідеальною, а камінь для піци прослужив довго, їм потрібно правильно користуватися. Після покупки камінь необхідно ретельно протерти вологою ганчірочкою, губкою без миючих засобів. Перш ніж приступати до випічки, потрібно почекати щонайменше 12 годин, щоб волога, яка ввібралася в пори каменю, повністю випарувалася.

Деякі види пекарського каміння не бояться перепадів температур, але для керамічних виробів, які є найбільш ходовим товаром, вони згубні. Так що запам’ятовуємо найважливіше правило: не допускати розмаїття температур, контакту холодного каменю з гарячим повітрям і навпаки, холодних продуктів з розігрітим каменем. А це означає, що:

  • не можна поміщати камінь для піци у попередньо розігріту піч, духовку, камеру гриля. Спочатку встановлюють на місце камінь і лише після цього обладнання включають (розпалюють);
  • заморожені напівфабрикати перед викладкою на пекарський камінь обов’язково потрібно розморозити. Витримати в теплі, щоб вони придбали кімнатну температуру;
  • якщо на камінь встановлюється посуд типу жаровні, важливо, щоб вони мали приблизно однакову температуру;
  • перед вилученням каменю для піци після використання потрібно дати йому повністю охолонути.

Камінь для піци не потрібно змащувати ніяким жиром, але можна присипати його мукою, щоб полегшити зняття готової випічки, але це не обов’язково. Камінь потрібно прогрівати приблизно протягом півгодини, тільки після цього на нього викладаються вироби із тіста. Перекласти на пекарський камінь основу для піци допоможе спеціальна широка лопатка, з її допомогою знімаються готові вироби, а сам камінь не виймається.

Тонку випічку (піцу, лаваш, печиво) рекомендується готувати на верхньому ярусі, хліб, пироги, булочки – на середньому. Поверх каменю також можна встановити жаровню, казан, ефект томлення буде більш виражений, ніж при установці посуду на грати або тонкий лист. У цьому випадку камінь переміщають на нижній рівень (на решітку, а не прямо на дно). Основне призначення пекарського каменю – випікання виробів із тіста. Запікати на ньому м’ясо, рибу без посуду небажано, навіть якщо їх ретельно загорнути у фольгу, є ризик, що сік, що виділяється в процесі запікання, протікає та вбереться у пори каменю. Відмити його після цього буде неможливо.

У чому переваги каменю для піци

Професійні піцмейкери давно оцінили переваги каменю для піци перед традиційним металевим листом (деко). Сьогодні пекарський камінь використовується не лише в піцеріях, а й у домашніх умовах, і випікають на ньому не лише піцу, а різноманітні хлібобулочні вироби, печиво, круасани. І хоча камінь для піци досить вибагливий до догляду, вимагає делікатного поводження, коштує недешево, переваг у нього набагато більше:

  • у сирому тесті міститься волога, при випіканні традиційним методом вона виділяється і перетворюється на пару. Поки тісто повністю пропечеться в таких умовах, знизу встигає утворитися товста пухка кірка, яка часто пригорає. При випіканні на камені волога вбирається в його мікропори, скоринка виходить тонкою і хрумкою, а саме тісто – ніжнішим, легшим;
  • камінь відрізняється високою теплоємністю, після нагрівання довгий час віддає тепло, яке розсіюється по всьому об’єму камери. За рахунок цього будь-які вироби рівномірно пропікаються по всій товщині та площі, дріжджова випічка виходить максимально пишною;
  • за рахунок попереднього прогріву каменю та повітря випічка відразу як би запечатується і не пересихає;
  • якщо відкрити дверцята в процесі випікання, температура суттєво не знизиться, швидко вирівняється, оскільки камінь віддасть накопичене тепло;
  • камінь не потрібно змащувати жиром, це забезпечує економію часу та продуктів.

Як правильно вибрати камінь для випікання?

Камені для піци можуть виготовлятися із природного та штучного каменю, різних видів кераміки. Натуральні мінерали (піщаник, кварцит, вулканічний камінь, граніт, мармур, стеатит) використовують рідко. Граніт може при нагріванні виділяти токсичні речовини, не має мікропор, як і стеатит, мармур чутливий до перепадів температури. Але основний мінус – таке каміння для піци дуже дороге, це ексклюзивні вироби, які в основному виготовляються на замовлення. Більш поширені вироби з таких матеріалів:

  • кордієрит (кордієрита кераміка), синтетичний мінерал, відрізняється високою теплоємністю, механічною міцністю, порівняно зі звичайною керамікою більш стійкий до перепадів температури;
  • кераміка із звичайної червоної глини. До переваг таких каменів для піци відносяться доступна ціна, легка вага і швидке нагрівання. До недоліків – крихкість та вкрай висока чутливість до контрасту температур, неможливість використання на відкритому вогні;
  • кераміка з шамотної глини, відрізняється світлим відтінком (у процесі експлуатації поступово темніє), міцніша, прогрівається довше, ніж вироби з червоної глини, витримує вищі температури, може контактувати з відкритим вогнем. Камені з шамотної глини виготовляють вручну і методом штампування, останні дешевші, але відрізняються нижчою пористістю.

Існують також комбіновані вироби – сталевий лист на кам’яній основі. Це швидше деко, ніж камінь для піци, він чудово акумулює та віддає тепло, але не має часу. Глазуроване покриття, яке наносять на деякі види керамічних виробів, також запечатує пори. Для м’якої всередині випічки з тонкою хрусткою скоринкою (піца, хліб) вибирайте пористі вироби без глазурі. Камені щільної структури, з поверхнею без пір, підійдуть для випікання здоби, пирогів з начинкою.

Інші моменти, на які слід звертати увагу при виборі пекарського каменю:

  • форма. Кругле каміння – класичне рішення для піци, прямокутні та квадратні універсальні, рідше використовуються овальні;
  • товщина. Тонкі камені підходять для випікання тонких та дрібних виробів, товсті – для більших, об’ємніших. Чим товстіший камінь, тим довше він прогріватиметься.
  • розміри. Камінь не просто повинен поміщатися всередині духовки, грилю, для вільної циркуляції повітря важливо, щоб довжина та ширина прямокутних виробів була на 4-5 см менша за відповідні внутрішні габарити обладнання.
  • конструкція. Наявність ручок збільшує вартість каменю для піци, але підвищує зручність використання. Міні-ніжки дозволяють ставити камінь для випічки у вже розігрітий гриль або духовку;
  • комплектація. Деякі моделі продаються в комплекті з лопаткою, різаком, тацею та іншими допоміжними аксесуарами.

Крім великих великих каменів існують набірні вироби, розділені на кілька сегментів (міні-каменів). Це зручно, якщо одночасно готується кілька видів дрібної випічки, сегменти можна розміщувати на різних ярусах.

Брендові вироби відрізняються високою якістю, яка ретельно контролюється, але каміння для піци виготовляється і маловідомими виробниками, у тому числі кустарним методом. Вони значно дешевші, але можуть мати сумнівний склад. Якщо ви все ж таки зважилися на покупку такого каменю для піци, переконайтеся в наявності сертифіката безпеки та уважно огляньте його – якісний виріб не повинен мати перепадів товщини, пагорбів та западин, тріщин та сколів.

Корисні поради щодо догляду

  1. Ніколи використовуйте камінь для піци як обробна дошка, не нарізуйте випічку прямо на ньому.
  2. Приступайте до очищення та миття каменю для піци тільки після повного охолодження, до цього він повинен залишатися в духовці (грилі).
  3. Почніть очищення з акуратного видалення прилиплих залишків їжі металевою лопаткою (якщо камінь має антипригарне покриття, використовуйте тільки дерев’яну).
  4. Протріть камінь вологою губкою і швидко промийте теплою водою.
  5. Не використовуйте жодних миючих засобів, вони знищать захисну жирову плівку на поверхні та вберуться в пори.
  6. Не замочуйте пористий камінь, якщо він насочиться водою, то може тріснути під час нагрівання.
  7. Поява плям на пекарському камені – нормальне явище, їх прийнято вважати окрасою даного аксесуара, тому не варто намагатися відмити його «доробила».
  8. Після споліскування протріть пекарський камінь насухо і не використовуйте повторно до повного випаровування води з пір.
  9. У проміжках між використаннями камінь для піци найкраще зберігати всередині гриля або духовки, щоб випадково не розбити.

Купити камінь для випікання піци з доставкою по Україні від Bwgrill

Bwgrill пропонує високоякісне каміння для піци відомих виробників. Вони виготовлені з екологічно чистих, безпечних матеріалів, за умови правильної експлуатації прослужать довго та допоможуть створити в домашніх умовах справжню піцу та іншу випічку чудової якості. В асортименті представлені круглі та прямокутні, цілісні та набірні камені різного розміру, ціни варіюються у широкому діапазоні. Можна замовити адресну доставку по Києву, доставку по Україні.

Наші бренди

X